Luet parhaillaan
Aloittaisinko työhöni tai yritykseeni liittyvän blogin? Se ei ole lainkaan huono idea – muista nämä

Aloittaisinko työhöni tai yritykseeni liittyvän blogin? Se ei ole lainkaan huono idea – muista nämä

Verkkomaailma mullistui, kun verkkopäiväkirjat eli tuttavallisemmin blogit valloittivat Internetin. Blogin pitäjällä on ollut jo kauan ennen somen yleistymistä sama valta, joka nyt someenkin liitetään: yksilöstä kasvoi media.

Siksi oma mediapotentiaalinsa kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös asiantuntijuudessa. Blogissa parasta ovat yhtäältä sanoman levittämisen helppous ja toisaalta vahva, subjektiivinen näkökulma – kuten toimittaja, bloggaaja saa itse valita näkökulmansa, ja parhaassa tapauksessa teksti saa siivet alleen äärimmäisen nopeasti.

Miten päästä alkuun? Tässä viisi vinkkiä:

1. Persoona peliin – aitous palkitsee
Mieti hetki vaikka Verohallinnon somea. Koskaan ennen veroasioita ei ole puitu huumorinpilkahduksin, ja kuinka onnistunutta viestintä silti on. Sama pätee blogiin: totta kai sielläkin asiantuntijarooli säilyy, mutta asiantuntijuus ei tarkoita kuivaa tai jäykkää. Tule lähelle ihmistä, näytä oma ihmisyytesi. Pohdi työn haasteita ja iloja, käytä huumoria. Blogitekstin on tarkoitus tulla lähelle lukijaa.

2. Sano mahdollisimman selkeästi ja pohdi lukijakuntaasi
Ilmaisun selkeys on bloggaamisen kulmakiviä. Ammattislangi kaventaa heti lukijoiden piiriä, joten pyri yleistajuisuuteen. Pohdi lukijakuntaasi laajemminkin: onko lukijakunnan ikäjakauma laaja? Käytänkö ylipäätään sellaisia sanoja, jota on vaikea asiaan perehtymättömän ymmärtää ja jotka olisi tarpeen selittää? Muista myös luettavuus. Napakka lause voittaa aina polveilevan lauseketjun.

3. Kirjoita aina lukijalle
Kun kohderyhmäsi on hahmottunut ja alat kirjoittaa, älä unohda lukijakuntaasi hetkeksikään. Kaikki tekstit kirjoitetaan aina lukijalle. Kun pidät lukijan alati mielessä, huomaat helpoimmin esimerkiksi ne kohdat, jotka vaativat enemmän perusteluja tuekseen.

4. Muista faktantarkistus ja viimeistely
Faktantarkistus on informaatiotulvan ja valeuutisten keskellä pakollinen elementti jokaiselle tekstintekijälle. Lisäksi se on helppo tapa varmistaa tekstin uskottavuus. Edelleen on myös entistä tärkeämpää viitata mahdollisesti käytettyihin lähteisiin. Jos siis käytät lähteitä, merkitse ne aina selkeästi esimerkiksi blogimerkinnän loppuun. Muista myös tekstin viimeistely. Kirkas kieli on tekstisi käyntikortti, jotta sanomasi pääsee mahdollisimman hyvin esiin.

5. Älä nyhjäise tyhjästä
Kirjoita vain, kun sinulla on oikeasti asiaa. Vähäinen asia paistaa helposti läpi tekstin köykäisyytenä. Vaikka säännöllinen julkaisutahti auttaakin lukijakuntaa pysymään mukana, parasta blogisi maineelle on, kun asia on tasaisen rautaista. Silloin lukijalle tulee tunne, että hän myös saa aina sen, mitä blogisi seuraamiselta hakee.

Kiinnostaisiko sinua blogikoulutus? Miten päästä alkuun ja ilmaista itseään niin, että viesti menee juuri oikealla tavalla perille? Kysy lisää Teijalta, teija.leino@itello.fi.

Lue kommenteja (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© iTello Oy - All rights reserved. - Tietosuojaseloste