Luet parhaillaan
Koronarokotusmittari on nerokas graafi – malli kannattaa kopioida

Koronarokotusmittari on nerokas graafi – malli kannattaa kopioida

Jakaisin vuoden 2021 tiedonjulkistamispalkinnon saman tien Essotelle eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle. Etelä-Savon sotea byrokraattinen nimi ei latista eikä julkishallinnon kankea kapulakieli vaivaa. Viestintä on sujuvaa, ilmaisu kekseliästä ja harvinaisen havainnollista.

Essoten virittämä koronarokotusmittari on oivaltavaa viestintää ja tehokasta tiedottamista visuaalisella selkokielellä. Kannattaa käydä katsomassa https://www.essote.fi/koronarokotus/

Graafissa tarjotaan runsaasti alueen väestöä koskevaa juuri nyt kaivattavaa koronarokotustietoa hyvin selkeästi.

Rokotusmittari näyttää absoluuttisena ja prosenttilukuna, kuinka moni yli 16-vuotias on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Graafiin on jaoteltu kuusi rokotettavaa ryhmää koronatyötä tekevistä hoitolaitosasukkaisiin ja eri-ikäisistä ihmisistä riskiryhmäläisiin ja muuhun väestöön. Yksi sarake näyttää tilanteen valkoisesta vihreään rokotusten myötä muuttuvana pallona. Kun ympyrä hohkaa punaisena, ryhmän rokotukset eivät ole vielä alkaneet. Toinen sarake kertoo aikataulun siitä, missä vaiheessa kunkin ryhmän rokotukset etenevät.

Runsas määrä ajankohtaista tietoa käy selväksi yhdellä silmäyksellä. Mittaria päivitetään joka viikko, joten rokotusten etenemistä voi seurata melkein reaaliajassa.

Essote toteaa noudattavansa Suomen koronarokotestrategiaa. Erityistä on kuitenkin taitava tiedottaminen. Tämä viestinnän malli kannattaisi kopioida muillakin alueilla. Selkeä ja säännöllinen tiedottaminen vastaa kansalaisia askarruttaviin kysymykseen ja luo turvallisuutta.

Näennäisen yksinkertainen graafi on monitahoisen aiheen tyylikäs kiteytys. Pandemia-ajan kärkiasiantuntijat ovat suitsuttaneet Essoten mallille kiitosta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kehui toteutusta esimerkilliseksi. Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen suositteli ”erinomaisen hienoa” mallia myös muille toimijoille.

Koronarokotusmittari näyttää mallia, miten yksi graafi voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa ja kymmenen kuvaa.

Luotettavaa, vastuullista ja helposti ymmärrettävää. Siinä muutama perusvaatimus julkisen tahon viestinnälle. Kun kohteena on koko kansa, kirjava joukko ihmisiä, tiedottamisen pitää toimia niin, että jokainen ymmärtää.

Sanavalinnat ovat tärkeitä. Kuvat pysäyttävät asian äärelle ja parhaimmillaan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Rokotusmittari näyttää yksinkertaiselta, mikä kertoo siitä, että graafisen ilmaisun keinot on otettu hyvin haltuun. Taustana on valtava määrä informaatiota, josta on seulottu näkyviin vastaanottajan eli suuren yleisön kannalta keskeisimmät.

Toteutus toimii ilman kikkailua ja visuaalisia temppuja. Lopputuloksena on faktoihin perustuva harkitun selkeä tietopaketti.

Graafisen ilmaisun mahdollisuudet ovat rajattomat. Rokotusmittari osoittaa, että grafiikka sopii hyvin monitahoisten aiheitten viestintään.

Muuttuisikohan jopa sote-uudistus helpommin hahmotettavaksi Essoten visualistin käsittelyssä?

TEHOSTA VIESTINTÄÄ, MUISTA GRAFIIKKA

  1. Havainnollista olennaisin visuaalisesti.
  2. Valitse graafiin vain keskeisimmät asiat ja luvut.
  3. Visuaalisesti selkeä miellyttää silmää ja näyttää tärkeimmän.
  4. Karsi turha pois, älä ahda graafiin liikaa aineistoa.
  5. Katso vielä kerran, mikä viesti graafista erottuu yhdellä silmäyksellä.

Kirjoittaja on Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori, media-asiantuntija, FM, joka on työskennellyt radiossa, televisiossa ja sanomalehdessä. Viimeksi Turun Sanomien päätoimittajana.

Tutustu Riitan seuraavaan koulutukseen: Tiedottaminen ja mediasuhteet 28.1.2021. Koulutus on osa Kuntaviestijä 2021-koulutusohjelmaa, mutta voit toki osallistua vain tähän yhteen koulutukseen.

Lue kommenteja (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© iTello Oy - All rights reserved. - Tietosuojaseloste