Aito yhteistyö on alueiden voimavara

(Julkaistu ensimmäisen kerran Uudenkaupungin Sanomissa ”Täst Vinkkelist” -kolumnina 19.3.2022)

Olemme eläneet pitkään hyvin erikoista ja turvatonta aikaa. Ensin meitä kuritti korona, joka tosin ei ole vieläkään helpottanut. Nyt ajatuksemme ovat Ukrainan tilanteessa. Seuraamme, jopa pelonsekaisin tuntein, Venäjän järkyttävää hyökkäystä Ukrainaan ja mietimme, mitä siitä seuraa.

Toisaalta olemme saaneet nähdä, miten nopeasti Eurooppa on yhtenäisesti ja päättäväisesti toiminut rauhan ja ihmisyyden puolesta. EU näytti voimansa niin, että tunnemme olevamme osa Eurooppaa, joka toimii yhdessä.

Yhteistyö, suvaitsevaisuus ja yhteisvastuu ovat ne opit, mitkä tästä ajasta on syytä muistaa. Myös hyvinvointialueiden rakentamisessa tarvitaan vahvaa ja rakentavaa poliitikkojen, puolueiden ja kuntien yhteistyötä. Muistetaan siis sanonta: ”Kaikki ihmistyö on yhteistyötä.” (Eemil Setälä 1864-1935)

Jatka lukemista ”Aito yhteistyö on alueiden voimavara”

Vaikeat asiat tehdään tutuiksi sinnikkäästi keskustelemalla – aluevaalit oli erinomainen ponnistus avata asioita hallinnon takaa

En suostu surkuttelemaan sitä, että ensimmäisten aluevaalien äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin. En siitäkään huolimatta, että yli puolet äänestäjistä jätti arvokkaan oikeutensa käyttämättä. Tutkijat selvittävät aikanaan yksityiskohtaisesti, miksi näin kävi. 

Kaksi vuotta koronapandemiaa kypsyttää kärsivällisimmätkin kansalaiset. Kun koronatilanne juuri aluevaalien alla jälleen kerran kääntyi huonompaan suuntaan, osa ihmisistä ehkä vain vetäytyi omiin oloihinsa turvaan. Silloin yhteiskunnallinen vaikuttaminen sai jäädä seuraavaan kertaan. 

Suomalaiset ovat jaksaneet ajoittain yltyvästä valituksesta huolimatta korona-aikaa ja sen tuomia kurjia rajoituksia erittäin hyvin. 

Hyvän ja aiheen vakavuudesta huolimatta hieman huvittavan vertailukohdan antaa italialainen kirjailija ja teoreettisen fysiikan tohtori Paolo Giordano

Jatka lukemista ”Vaikeat asiat tehdään tutuiksi sinnikkäästi keskustelemalla – aluevaalit oli erinomainen ponnistus avata asioita hallinnon takaa”

Esimerkillä johtaminen on vaikuttavaa – teot vahvistavat viestin tai vievät sanoilta tehon

Maan korkein poliittinen johto näyttää tasa-arvon näkökulmasta vakuuttavaa esimerkkiä, miten vaativan työn ja perheen voi yhdistää. Viiden hallituspuolueen puheenjohtajista neljä on äitejä, ja viides jäi vastikään äitiyslomalle. Esimerkillä vaikutetaan asenteisiin; Suomessa nainen voi saada samaan aikaan uran ja lapsia. 

Rkp:n puheenjohtajalla, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla on kaksi aikuista lasta, jotka olivat alaikäisiä hänen aloittaessaan eduskunnassa.

Sdp:n puheenjohtajalla, pääministeri Sanna Marinilla on pieni tytär. Valtiovarainministeri Annika Saarikolla on kaksi pientä poikaa. Keskustan puheenjohtajaksi hänet valittiin suoraan äitiyslomalta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sai alkuvuodesta tyttären ja palasi kesällä vanhempainvapaalta päätöksentekoon. 

Esikoistaan odottava vihreitten puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo jäi marraskuussa äitiyslomalle. Ministerinä Ohisaloa sijaistaa kolmen lapsen äiti Emma Kari ja puheenjohtajana vuoden ikäisen lapsen äiti Iiris Suomela.

Jatka lukemista ”Esimerkillä johtaminen on vaikuttavaa – teot vahvistavat viestin tai vievät sanoilta tehon”

Älä väheksy, älä väistä vastuuta vaan luovu ennakkoasenteesta ja ole kiinnostunut – keskusteluilmapiiri muuttuu heti

Katselin eduskunnan kyselytuntia. Kansanedustajat, jotka vaikuttavat jokaisen suomalaisen elämään näyttivät, miten työpaikalla käyttäydytään. 

Eduskunnasta saatiin suorassa lähetyksessä malliesimerkki siitä, miten työpaikalla ei pidä käyttäytyä. 

Politiikan työyhteisö toimii kansalaisten silmien alla. Päättäjät tiedostavat sen hyvin. He esiintyvät yleisölle. Mutta miten he sen tekevät?  

Asiantuntijan mukaan tavalla, jolla estetään hyvä vuorovaikutus. Työterveyslaitos tarjoaa ohjeet älä toimi näin -listaan. Kyselytuntia seuraava joutui kirjaamaan rastin jokaiseen kohtaan: Ennakkoasenteet ovat voimakkaat. Kyllä. Ollaan puolueellisia. Kyllä. Yleistetään. Kyllä. Syytellään. Kyllä. Siirretään vastuuta. Kyllä. Ei olla kiinnostuneita. Ei todellakaan.  Kiirekin näyttää vaivaavan. 

Jatka lukemista ”Älä väheksy, älä väistä vastuuta vaan luovu ennakkoasenteesta ja ole kiinnostunut – keskusteluilmapiiri muuttuu heti”

Salailu tekee julkisesta keskustelusta varjonyrkkeilyä –päätöksenteon avoimuus rakentaa luottamusta

Asioiden salassapito on päätöksenteossa myrkkyä. Tuore esimerkki Turusta. Kaupunki päätyi hankkimaan uuden konserttitalon allianssimallin mukaan tarjouskilpailun kautta. Tarkoitus oli hyvä, pitää kustannukset kurissa. 

Hankintakilpailussa arkkitehtien suunnitelmia ei esitelty julkisesti, joten samalla suljettiin faktat pois keskustelusta. 

Koska uuden rakennuksen paikka oli kiistanalainen, maallikot ottivat reippaasti kantaa. Osa luotti omiin havaintoihinsa siitä, että konserttitalo ei mahdu ehdotetulle tontille. Käytiin kuukausien sokkokeskustelu, joka lietsoi salaliittoteorioita. 

Jatka lukemista ”Salailu tekee julkisesta keskustelusta varjonyrkkeilyä –päätöksenteon avoimuus rakentaa luottamusta”