Koronakriisi nostaa näkyviin viestinnän ikiongelman: jos sisältö on epäselvä, uskottavuus kärsii

Yli puolitoista vuotta kriisiä on pitkä aika. Koronapandemia valkeni Suomelle 13. maaliskuuta 2020. Alkoi pitkä ja sitkeä kamppailu ovelaa virusta vastaan. Pitkittyessään koronakriisi on osoittanut jälleen kerran myös laadukkaan viestinnän tarpeen. 

Täysin uudessa tilanteessa on luonnollisesti mahdotonta tietää, mikä olisi toimintatavoista paras.  Tiedot ovat puutteellisia ja tietämys täydentyy vain kokemuksen ja tutkimuksen myötä. Akuutissa tilanteessa on toimittava parhaan mahdollisen tiedon varassa. 

Viestinnällisesti korona-ajassa huomion on kiinnittänyt ajoittainen erityisen aktiivinen tiedotus: Hallituksen vastuuministerit asiantuntijoineen viikosta toiseen rivissä kertomassa kukin vuorollaan ajankohtaiset määräykset. Kansalaisia on herätelty uhkiin, toisinaan on tarjoiltu toiveikkuutta.  

Jatka lukemista ”Koronakriisi nostaa näkyviin viestinnän ikiongelman: jos sisältö on epäselvä, uskottavuus kärsii”

Yli-Viikari lausui, Laschet nauroi, Merkel pukeutui mustaan. Harkitut viestit paljastavat paljon, harkitsemattomat vielä enemmän.

Saksan liittokansleriksi pyrkivä Armin Laschet nauroi taustalla, kun liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier esitti surunvalittelunsa ihmishenkiä vaatineen tulvakatastrofin tiedotustilaisuudessa. Tilanne tallentui viime lauantaina sekä kuviin että videolle. Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministerin Armin Laschetin nimi on tuttu, sillä kristillisdemokraattisen CDU:n johtaja on ollut vahva ehdokas liittokansleri Angela Merkelin seuraajaksi syyskuussa. 

Harvoin näkee tämän tason viestinnällistä katastrofia hetkellä, jolloin ihmiset surevat luonnononnettomuuteen joutuneiden kohtaloa. Ei siis yllättävää, että Saksan mediassa kyseenalaistettiin Laschetin sopivuus valtionjohtoon, vain muutaman sekunnin reaktion tähden. 

Viestintäkatastrofin jälkeen Laschet luonnollisesti pahoitteli käytöstään ja vaikutelmaa, joka tilanteesta syntyi. Hän kirjoitti tutustuneensa koko päivän tulvatuhoihin ja oli niistä järkyttynyt. 

Hyvä aikomus osoittaa myötätuntoa ja aitoa välittämistä valui hiekkaan iloisten naurunpyrskähdysten myötä. Viestinnän kokonaisvaltaisuus tuli jälleen todistettua. 

Jatka lukemista ”Yli-Viikari lausui, Laschet nauroi, Merkel pukeutui mustaan. Harkitut viestit paljastavat paljon, harkitsemattomat vielä enemmän.”

Kuntapolitiikassa avoin ja toisia arvostava viestintä vahvistaa luottamusta päätöksentekijöihin

Menestyksen tuoma ilo yhtä hyvin kuin pahimmalta tappiolta välttymisen huojennus loistivat kokeneiden puoluejohtajien kasvoilta sunnuntaina. 

Kun kuntavaalin tulos oli armoton, puolueen puheenjohtaja pystyi löytämään heikonkin menestyksen alta positiivisia signaaleja. 

Vaikka puolueiden keulakuvat ovat kaikki taitavia sanavalinnoissaan, olemuksesta ei jäänyt epäselvää, kuka oli voittaja, kuka häviäjä. Viestintä on kokonaisvaltaista. 

Some täyttyi valittujen ilosta, kun paikat olivat varmistuneet. Valtuuston ulkopuolelle jääneet ovat sulatelleet tulosta ja kiittäneet niitä, jotka tukivat ja äänestivät. 

Somevirrasta erottui karvasta pettymystä avoimesti kuvannut vihreiden helsinkiläinen ehdokas Riia Järvenpää, joka totesi Twitterissä: “Mä en kommentoi politiikkaa enää hetkeen, meen vaan miettimään miten tein niin pahan virhearvion että käytin kuusi viikkoa työaikaa ja 2000 omista asuntosäästöistä nostettua + äidiltä saadut sataset tähän. Sain satoja lupauksia äänistä. Ei tullut. Meen nyt itkemään ja nukkumaan.” 

Jatka lukemista ”Kuntapolitiikassa avoin ja toisia arvostava viestintä vahvistaa luottamusta päätöksentekijöihin”

Työharjoittelussa syntyi logo ja hakukoneet tulivat tutuiksi – markkinoinnin ja viestinnän harjoittelu iTellossa oli oikeaa työtä

Olen Elias Nissilä, 26-vuotias tradenomiopiskelija Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Aloitin työharjoittelun iTellossa maaliskuun alussa, ja kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen voin anoa tradenomin papereita koulultani. Työharjoittelupaikan löytäminen vallitsevan pandemian aikana oli hankalaa, joten iTellosta saamani harjoittelupaikka pelasti mahdollisuuteni valmistua kuluvan lukuvuoden aikana. International business -tradenomiopintoni ovat sisältäneet useita liiketalouteen liittyviä kursseja, joista monet ovat käsitelleet myös kansainvälisiä näkökulmia. Opintolinjallani kaikki opinnot on suoritettu englanniksi. 

Työharjoitteluni on sisältänyt paljon uuden oppimista. Digimarkkinointiin ei koulukursseilla ole kummemmin perehdytty. Esimerkiksi käsitteet kuten hakukoneoptimointi tai Google Analytics olivat entuudestaan vain tuttuja termejä, mutta niiden merkityksestä minulla ei ollut tarkkaa tietoa. iTellossa olen kuitenkin päässyt oppimaan digimarkkinoinnin työkalujen käyttöä. Olen myös päässyt soveltamaan niitä ammatillisessa ympäristössä, mikä on ehdottomasti nostanut itseluottamustani tulevana liiketalouden ammattilaisena.  

Jatka lukemista ”Työharjoittelussa syntyi logo ja hakukoneet tulivat tutuiksi – markkinoinnin ja viestinnän harjoittelu iTellossa oli oikeaa työtä”

Puhu sanoilla, joita itse haluat kuulla – kunnioitus on aliarvostettu hyve

Jokainen voi nostaa keskustelun tasoa ja valita sanansa huolella. Varsinkin jos malttaa olla provosoitumatta. Alatyyliset ilmaukset eivät vie väittelyä kohti ratkaisua, vaan yllyttävät nokitteluun, joka ei ole kunniaksi kenellekään. 

Poliittiseen debattiin on aina kuulunut vastustajan haastaminen. Jo nimitys vastustaja kertoo, että ollaan eri puolilla. 

Toisaalta politiikkaan ovat aina liittyneet ihailtavan luovat neuvottelut, joiden tuloksena syntynyttä sopua on katsomossa voinut vain ihmetellä. 

Vaikka toisin voisi luulla, poliittinen tila ei kapene toista ihmistä kunnioittavasta käytöksestä. 

Jatka lukemista ”Puhu sanoilla, joita itse haluat kuulla – kunnioitus on aliarvostettu hyve”